ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ 1ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΤΟΥ 1ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ  

 

        A.Π.   Νο 4/11-09-2017

 

Α) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ  

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς καλωσορίζουμε τους μαθητές και τους γονείς τους στο σχολείο μας. Ευχόμαστε σε όλους υγεία και δημιουργικό ενδιαφέρον στις καθημερινές σχολικές δραστηριότητες.

Το σχολείο θα πρέπει να λειτουργεί ως μια κοινότητα αγωγής. Κοινός στόχος όλων των μετεχόντων στη σχολική κοινότητα είναι όχι μόνο η πρόοδος των μαθητών αλλά και η υιοθέτηση σημαντικών αξιών (συνεργασία, αλληλεγγύη, αμοιβαίος σεβασμός, αποδοχή της ιδιαιτερότητας του «άλλου», ενσυναίσθηση, περιβαλλοντική συνείδηση κλπ.)

   Το κείμενο που ακολουθεί διαμορφώθηκε σε συνεδρίαση του Συλλόγου Διδασκόντων, εγκρίθηκε με την υπ? αριθμ. Νο 4/11-09-2017 πρακτικό του Βιβλίου Πράξεων του Συλλόγου Διδασκόντων και αποτελεί απόσπασμα του εσωτερικού κανονισμού της σχολικής μας μονάδας. Αναφέρονται σε αυτό οι παρακάτω κανόνες:

1. Φυσικοί κηδεμόνες του παιδιού είναι ο πατέρας και η μητέρα του. Αν, για οποιοδήποτε λόγο, ο ένας από τους δύο γονείς ή και οι δύο γονείς δεν έχουν την κηδεμονία του παιδιού, πρέπει να ενημερωθεί το σχολείο με έγγραφη δήλωση. Σε περίπτωση διάστασης ή διαζυγίου το σχολείο επίσης πρέπει να ενημερωθεί για το ποιος από τους δύο γονείς έχει την επιμέλεια, αν κάποιος γονέας δε διατηρεί τη γονική μέριμνα, αν έχουν τεθεί όροι για την επικοινωνία του με το παιδί κτλ.

2. Οι γονείς και οι κηδεμόνες εγγράφουν τον μαθητή στο σχολείο, επικοινωνούν συχνά με τους εκπαιδευτικούς της τάξης και τον διευθυντή, παρακολουθούν με ενδιαφέρον τη φοίτηση, το ήθος και τη σχολική επίδοση και ενημερώνουν υπεύθυνα το σχολείο για όλα τα ζητήματα υγείας του καθώς και για όσα σχετίζονται με τον μαθητή και επηρεάζουν τη συμπεριφορά του και την επίδοσή του στο σχολείο.

3. Κάθε φορά που δημιουργείται ένα θέμα το οποίο σχετίζεται με ένα συγκεκριμένο μαθητή και πρόκειται να απασχολήσει το σχολείο, ο πρώτος που πρέπει να ενημερωθεί σχετικά είναι ο γονέας- κηδεμόνας, ο οποίος με τη σειρά του θα πρέπει να συνεργαστεί με το σχολείο.

4. Για τη συμμετοχή του μαθητή σε ορισμένες σχολικές εκδηλώσεις είναι απαραίτητο να υπάρχει έγκριση του κηδεμόνα, όπως ορίζεται από την κείμενη νομοθεσία. Αυτή η συνεργασία θα πρέπει να γίνεται υπεύθυνα και προσεκτικά.

5. Ο γονέας- κηδεμόνας δικαιούται να έχει πλήρη και υπεύθυνη ενημέρωση για τον μαθητή και οφείλει να προσέρχεται στο σχολείο στις παρακάτω περιπτώσεις:

  • Μια φορά τον μήνα για να πληροφορείται για την πρόοδο και τη διαγωγή των μαθητών.
  • Στο τέλος κάθε τριμήνου για τη βαθμολογία.
  • Στο τέλος κάθε διδακτικού έτους για τους τίτλους προόδου - σπουδών.
  • Όσες φορές κληθεί εκτάκτως από τον εκπαιδευτικό ή τον διευθυντή.

Σε έκτακτη περίσταση οι γονείς επικοινωνούν τηλεφωνικά με το σχολείο και κανονίζουν συνάντηση με τον εκπαιδευτικό ή τον διευθυντή.

6. Οι γονείς- κηδεμόνες διαβάζουν προσεκτικά όλες τις ανακοινώσεις που μεταφέρουν οι μαθητές (ή αναρτώνται στην είσοδο του σχολείου και στην ιστοσελίδα αυτού) και ενημερώνονται για θέματα λειτουργίας του σχολείου.

7. Κανένας ενήλικας δεν έχει δικαίωμα να επιπλήττει ή να τιμωρεί ή να νουθετεί παιδί στον χώρο του σχολείου. Για οποιοδήποτε θέμα προκύψει ενημερώστε τον δάσκαλο της τάξης ή τον διευθυντή και θα διευθετήσουν το θέμα.

8.Γενικότερα κανένας ενήλικος δεν έχει δικαίωμα να βρίσκεται στο κτίριο ή στο προαύλιο του σχολείου χωρίς να έχει πάρει άδεια τις ώρες που το σχολείο λειτουργεί.

9. Σε περίπτωση απουσίας μαθητή καλό είναι να ενημερώνεται έγκαιρα το σχολείο, ιδιαίτερα σε περίπτωση μακρόχρονης απουσίας. Το τηλέφωνο (2299025234) και το mail (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.">mail@1dim-markop.att.sch.gr) του σχολείου είναι στη διάθεσή σας. Επίσης βεβαιωθείτε ότι οι δάσκαλοι έχουν τα σωστά τηλέφωνά σας καθώς και τα e-mailσας.

10. Το εκπαιδευτικό έργο ανήκει στην αρμοδιότητα και ευθύνη των εκπαιδευτικών, του Συλλόγου Διδασκόντων και του Διευθυντή του κάθε σχολείου. Το γενικότερο κλίμα στο σχολικό χώρο επηρεάζεται από την καλή συνεργασία εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων, εφόσον καθένας περιορίζεται στις αρμοδιότητες του ρόλου του.  Για οποιοδήποτε θέμα μας απασχολεί, απευθυνόμαστε στον ανάλογο εκπαιδευτικό της τάξης ή της ειδικότητας. Σε περίπτωση που παρίσταται ανάγκη, απευθυνόμαστε στον διευθυντή του σχολείου και στη συνέχεια, όταν κρίνεται σκόπιμο, στους αντίστοιχους Συμβούλους ή τον Δ/ντή Εκπ/σης για παιδαγωγικά ή διοικητικά θέματα.

Β) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΦΟΙΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΏΝ

1. Η συμμετοχή των μαθητών πρέπει να είναι τακτική, ενεργός και συστηματική σε κάθε σχολική εκδήλωση (π.χ. επισκέψεις, γιορτές). Η ελλιπής φοίτησή τους υπονομεύει το σχολικό έργο και δυσχεραίνει την πρόοδό τους.

2. Οι μαθητές τηρούν το ωράριο του καθημερινού προγράμματος. Η απουσία από τα μαθήματα δικαιολογείται μόνον όταν συντρέχει σοβαρός λόγος (ασθένεια, έκτακτα οικογενειακά γεγονότα κ.ά). Απαλλαγή μπορεί να πάρει μόνο από το μάθημα των Θρησκευτικών μετά από υπεύθυνη δήλωση του γονέα.

3. Σε περίπτωση ασθενείας και απουσίας τριών (3) ημερών και πάνω χρειάζεται ιατρική βεβαίωση. Σε απουσία μικρότερης διάρκειας καλό είναι να τη δικαιολογεί ο γονέας με σχετική υπεύθυνη δήλωση.

4. Σε περίπτωση που κάποιος γονέας χρειαστεί, για ειδικό λόγο, να πάρει το παιδί του πριν τη λήξη των μαθημάτων, χρειάζεται να ενημερώσει εγκαίρως τον εκπαιδευτικό της τάξης ή τον διευθυντή  και να υπογράψει σχετική δήλωση.

5. Για τη συμμετοχή των μαθητών στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής και στις αθλητικές δραστηριότητες, είναι υποχρεωτική η προσκόμιση του Ατομικού Δελτίου Υγείας Μαθητή (Α.Δ.Υ.Μ.) για τους μαθητές των Α΄ και Δ΄ τάξεων. Σε περίπτωση απαλλαγής από το μάθημα χρειάζεται επίσης ιατρική βεβαίωση.

6. Άφιξη στο σχολείο, παραμονή και αποχώρηση από αυτό.

   Η άφιξη των μαθητών το πρωί γίνεται από τις 8:00 ως τις 8:15 από την είσοδο της αυλής  (σε περίπτωση βροχής από την είσοδο του κτιρίου) και παραμένουν εκεί με τις τσάντες τους. Για λόγους ασφαλείας και ομαλής λειτουργίας του προγράμματος η πόρτα της αυλής θα κλείνει στις 8:15 και θα ανοίγουν όλες οι είσοδοι του κτιρίου κατά την ώρα αποχώρησης των μαθητών στις 13:15. Από την πόρτα της αίθουσας εκδηλώσεων θα αποχωρούν οι μαθητές της Α΄και Β΄τάξης, από την κεντρική είσοδο θα αποχωρούν οι μαθητές της Γ΄και Δ΄τάξης και από την πόρτα της αυλής θα αποχωρούν οι Ε΄και Στ΄τάξεις.Υπεύθυνοι για την ασφάλεια των μαθητών μέσα στον χώρο του σχολείου είναι οι εκπαιδευτικοί. Σας επισημαίνουμε την ανάγκη τήρησης της ώρας προσέλευσης και του σεβασμού της προσευχής. Σε περίπτωση που κάποιος μαθητής καθυστερήσει έρχεται στο σχολείο συνοδευόμενος από τον κηδεμόνα κατά τη διάρκεια του 1ου διαλείμματος (9:40-10:00).

   Οι ενήλικες που συνοδεύουν τα παιδιά τους το πρωί ,αφήνουν τα παιδιά τους στην είσοδο και αφού βεβαιωθούν ότι εκείνα εισήλθαν στο σχολείο, αποχωρούν. Την ώρα της αποχώρησης των μαθητών έρχονται έγκαιρα για την παραλαβή τους και περιμένουν έξω από την είσοδο του σχολείου (οι γονείς των μαθητών της Α΄ τάξης παραλαμβάνουν τα παιδιά τους από την πόρτα της αίθουσας εκδηλώσεων). Η ευθύνη για την ασφάλεια των παιδιών μετά το ωράριο λειτουργίας του σχολείου ανήκει αποκλειστικά στον γονέα ή κηδεμόνα. Αν θέλετε το παιδί σας να φεύγει μόνο του από το σχολείο, ενημερώστε τον εκπαιδευτικό της τάξης, καθώς και τη διεύθυνση, για να λάβει ειδική κάρτα αποχώρησης. Η επίσκεψη και η παραμονή των γονέων στον χώρο του σχολείου χωρίς προγραμματισμένη συνάντηση με εκπαιδευτικό δεν επιτρέπεται.

7.Σε περίπτωση διδακτικής επίσκεψης τηρείται το σχολικό ωράριο, ενώ σε περίπτωση γιορτής διαμορφώνεται και δε λειτουργεί το ολοήμερο πρόγραμμα. Μπάλες, παιχνίδια ή άλλα υλικά εκτός των σχολικών ειδών για χρήση του ημερήσιου προγράμματος δεν επιτρέπεται να μεταφέρουν οι μαθητές στο σχολείο. Η χρήση και κατοχή κινητών τηλεφώνων, με βάση σχετική νομοθεσία, απαγορεύεται και δεν προβλέπονται εξαιρέσεις. Κάθε κινητό ή άλλο υλικό που εντοπίζεται θα παρακρατείται από τον διευθυντή και θα παραδίδεται στον κηδεμόνα του μαθητή.

8. Διάλειμμα. Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος οι μαθητές βγαίνουν στο προαύλιο με σειρές συνοδευόμενοι από τον εκπαιδευτικό της τάξης, παίρνοντας μαζί τους ό,τι χρειάζεται (χρήματα, νερό, φαγητό), ψωνίζουν στο κυλικείο με σειρά και απευθύνονται στους εφημερεύοντες δασκάλους για οποιοδήποτε  θέμα. Δεν επιτρέπεται η παραμονή των μαθητών στις αίθουσες ή στους διαδρόμους του σχολείου. Φροντίζουν να έχουν τελειώσει το φαγητό τους και τις άλλες ανάγκες τους την ώρα του διαλείμματος. Μόλις χτυπήσει το κουδούνι  για μάθημα παρατάσσονται σε σειρές στο προαύλιο και περιμένουν τον εκάστοτε εκπαιδευτικό να έρθει να τους παραλάβει με τη συνοδεία του οποίου, ανεβαίνουν προσεχτικά στην αίθουσά τους και δεν αποχωρούν από αυτήν πριν το διάλειμμα. Σε περίπτωση κακοκαιρίας οι μαθητές παραμένουν στην αίθουσά τους με επίβλεψη εκπαιδευτικού και αποχωρούν από αυτήν (για το κυλικείο, για τουαλέτα) μετά από άδεια και όχι όλοι μαζί.

9. Συμπεριφορά μαθητών. Οι μαθητές πρέπει να διακρίνονται για την καλή, ευπρεπή και καθαρή τους εμφάνιση. Το ντύσιμο των μαθητών πρέπει να είναι κόσμιο, ανάλογο με την εποχή και τις καιρικές συνθήκες.

Η συμπεριφορά των μαθητών, η οποία είναι εικόνα του οικογενειακού και σχολικού του περιβάλλοντος,  πρέπει να είναι ευγενική και σε καμία περίπτωση βίαιη. Αν κάποιος δεχτεί σωματική ή λεκτική βία, πρέπει να το αναφέρει στον εφημερεύοντα δάσκαλο ή στον εκπαιδευτικό της τάξης ή στον διευθυντή αν συνεχίζεται. Η βίαιη συμπεριφορά θα έχει συνέπειες.

Κατά τη διάρκεια του μαθήματος οι μαθητές οφείλουν να έχουν τα απαραίτητα για το πρόγραμμά τους σε καλή κατάσταση, να παρακολουθούν προσεχτικά, να συμμετέχουν ήσυχα. Κατανάλωση τροφίμων και ροφημάτων μέσα στην τάξη απαγορεύεται αυστηρά. Επίσης μελετούν στο σπίτι τους σε ικανοποιητικό βαθμό. Αξιολογούνται με βάση τη συμμετοχή τους, τις επιδόσεις τους, την επιμέλειά τους, τη συνεργασία με την ομάδα.

Η προστασία του σχολικού κτιρίου και της περιουσίας του είναι υπόθεση όλων μας. Δεν προκαλούμε οποιαδήποτε ζημιά σε αυτό και φροντίζουμε για την αποκατάσταση της φθοράς που προκλήθηκε εξαιτίας μας.

10. Δικαιώματα των μαθητών. Οι μαθητές δικαιούνται τον σεβασμό των εκπαιδευτικών και των συμμαθητών τους, να εκφράζουν τις απόψεις τους, να διατυπώνουν τις σκέψεις τους, να ζητούν διευκρινίσεις και βοήθεια, να παίρνουν μέρος σε όλες τις δραστηριότητες του σχολείου, να νιώθουν ασφαλείς, να ψυχαγωγούνται και να παίζουν την ώρα του διαλείμματος, να επαινούνται, να αμείβονται ηθικά, να δείχνουν το ενδιαφέρον τους για όποια αντικείμενα θέλουν.